Mystinen laji tutuksi
TelinevoimisteluJulkaistu: 15.09.2022 08.19

Mystinen laji tutuksi


Oulun, Lohjan, Reisjärven ja Sodankylän jälkeen merkittävin paikka elämässäni on ollut Ylivieskalla. Tuskin olisin nykyisessä työssäni ja pitkään hoitoalalla ollut, mikäli en olisi mennyt sinne opiskelemaan. Ylivieska tarjosi hyvän koulun, jossa oli hyvät puitteet ja mahtavat opettajat. Kävimme viimeisenä kouluaamuna kirkossa, joka huokui perinteitä. Olihan tämä kyseinen kirkko rakennettu jo vuonna 1786.

Kuusi vuotta valmistumiseni jälkeen kirkko poltettiin. Iso osa Ylivieskan historiaa haihtui savuna ilmaan. Muistot jäi ja minullakin on koulun lisäksi muutamia muistoja kärkkäisellä vierailuista, eri lajien urheilutapahtumista ja rahkalan kylästä, jossa vietin monia kertoja setäni mökillä viikonloppuja. Setäni olikin saanut lisänimen "rahkalankylän sonni"..mutta ei siitä sen enempää.

Jääkiekko, jalkapallo, pesäpallo, futsal ja salibandy joukkueet Ylivieskasta ovat tulleet vuosien varrella tutuksi monessa eri yhteyksissä. Paikkakunnan palloilujoukkueet ovat siis hallussa, joten halusin ottaa loikan ihan toiseen maailmaan. Olen yrittänyt kahdella eri paikkakunnalla tehdä juttua telinevoimistelusta ja jonkun ryhmän aktiivisesta vetäjästä. Toiseen ajoin 430 kilometriä ja paikalla ollessa minulle ilmoitettiin, että se ei onnistukaan. Ei muuta kuin tyhjä arpa kädessä takaisin Ouluun. Ylivieskassa minut otettiin kuitenkin innoissaan vastaan.

Jotain mystiikka telinevoimistelussa täytyy olla, kun vasta kolmannella kerralla ovet aukenivat minulle. Voikkari on sali, jossa treenaa Ylivieska Gymnastics. Siellä minut ottaa iloisesti vastaan Nina Hietanen, joka toimii seurassa valmentajana ja varapuheenjohtajana. Juttu alkaa heti luistamaan ja mitään jännitteitä ei ole ilmassa. Ellei laske sitä että pelkään hieman sitä pitääkö minun kankean ukkelin alkaa jossain vaiheessa tekemään jotain muutakin kuin puhua tällä salilla. Kouluajoilta on jäänyt mieleen ettei telinevoimistelu tunnit olleet niitä kaikkein mukavimpia. Nina on tosin sen verran kova goutsi, että ehkä se saisi minutkin innostumaan lajista.

Voimistelua lapsesta saakka

"Ninniä" ei ole tarvinnut houkutella lajin pariin sen kummemmin. Kaikki on käynyt kuin luonnostaan. Ninni meni äitin mukana Lautiosaaren naisvoimistelijoihin Keminmaassa ollessaan viisi vuotias. Pirkko Bergman alkoi alkoi pitämään telinevoimistelua Keminmaan koulun salissa. - Pirkko oli huippu opettaja. Heinosen Mauri Kemistä ja Seitamaan Mikko ovat jääneet myös mieleen. Naisvoimistelu ja telinevoimistelu kulkivat rinnakkain kasiluokalle ja lukioon asti. Yleisurheilua ja kilpatanssia Ninni harrasti vielä yläasteella.

Jossain vaiheessa mukaan tulivat kilpailut. Kilpailut eivät rajoittuneet vain telinevoimisteluun. Yleisurheilu, kilpa aerobic joukkuevoimistelu, pujottelu olivat lajeja joissa Ninni paineli lappu rinnassa. - Joukkue kilpa aerobicissa oltiin parhaimmillaan SM nelosia, joukkueena oli silloin Jyväskylän naisvoimistelijat. Veto apu kisat tulivat myös tutuiksi. Urasta ei kuitenkaan muodostunut kovin pitkää, kun loukkaantumiset tulivat ja sotkivat kuviot.

- Kaksi nikamaa murtui ja siihen loppui ura. Ninni oli silloin vasta 19-vuotias. Uimahallissa olin pellehyppyjä tekemässä. Meni viitisen minuuttia, kun jalat eivät toimineet. Pikku hiljaa tunto palautui. Se oli kuitenkin kova paikka nuorelle naiselle. Vuoden päästä löytyi isompi vika ja kirurgi sanoi, että luonto korjasi sen paremmin kuin hän. Lihaskunto treenit auttoivat paljon kuntoutumisessa.

Kaikki samalla viivalla

Ninni on aina vetänyt ryhmiä, periaatteessa koko ikänsä. - Kaveri sanoi että oon ollut kahdeksan, kun opetit minut uimaan. Se on jokin sisäinen juttu, joka on sen polun aukaissut. Nautin siitä kun lapset ja nuoret oppii uutta. Voin auttaa heitä onnistumaan. Kisoissa on tärkeää oppia epäonnistumisten sietoa. Elän täysillä kaikissa tunteissa mukana. Koko ajan joutuu oppimaan uutta itsekin. Ryhmän sisäinen ilmapiiri ja henki ovat tärkeitä. Vaatimustaso on kova ja rennolla tekemisellä saan enemmän irti. Pienille olen tosi vaativa. Minulle on tärkeää se miten käyttäydytään ja miten ryhmässä toimitaan. On tärkeää kunnioittaa aikuisia ja kuunnella ohjeita. Mielestäni täällä harjoittelevat lapset keskittyy hyvin.

- Kyllä minäkin muistan ja tiedän sen tunteen, kun jännittää. Se on liikemuistissa, miltä harjoitteen pitää tuntua. Ne on tärkeimpiä juttuja. Oma kilpailullisuus ruokkii muitakin tekemään paremmin. Menestyminen on hienoa, mutta tärkeintä on että kaikki tekee parhaansa. Nuori tekee työn, mutta minä olen se avain. Se on lopulta yhteistyön tulos, mutta en ajattele että minä voitin. Ninni on valmentanut omiakin lapsia. - Ei se ollut haastavaa valmentaa omia lapsia. Olen tasapuolinen kaikille.

Ninni ei kuitenkaan halunnut jättää lajia taakseen, eikä liikuntaa muutenkaan kun hän oli käytännössä kasvanut liikkuen. Ninni opiskeli ensin liikunnanohjaajaksi Rovaniemellä. Sen jälkeen matka jatkui liikunnanopettajaopintoijin Jyväskylässä. - Siellä vedin harrasteporukoita ja kilpa aerobic ohjauksessa olin lisäksi mukana. Ninni toimi myös voimisteluliitolla kouluttajana. Vuonna 1998 Ninni valmistui liikunnanopettajajaksi ja koitti muutto Ylivieskaan, josta löytyi työpaikka.

- Täällä aloitettiin Korkiakosken Päivin kanssa vetämään telinevoimistelu treenejä. Vuoteen 2019 oltiin Ylivieskan voimistelu ja liikunta (Yvol) seuran mukana. Nykyisin Ylivieskan Gymnastics toimii omana jaostonaan Ylivieskan Kuulan alla.

- Mä oon pysynyt mukana koko ajan ja muut lajit ovat jääneet. Omat lapset ovat aina harrastaneet telinevoimistelua.

- Seurassamme on hyvin harrastajia ja yhteisöllinen meininki. Haluttiin perustaa oma seura, kun kustannukset kasvoivat liian suuriksi. Innostuin heti asiasta ja se oma historiakin painoi. Tämä on hyvä ja toimiva jaosto. Kuula on seura jossa harrastetaan kilpaurheilua, meidän on niin paljon helpompi toimia omana jaostona. Ninni on kouluttautunut valmennuksen puolelle ja toimii Kuulassa tilausvalmentajana.

Tiimityö kantaa hedelmää

Yhdessä tekeminen tulee vähän väliä esiin Ninnin puheista. Tiimityö on tärkeää ja yhtä hyvin olisin voinut haastatella useaa tyyppiä yhtä aikaa, mutta ymmärrän kyllä miksi minulle jaostosta ehdotettiin Ninniä, jonka kokemusta ei voi rahalla saada ja vaikea oikein millään mittarilla asettaa oikeisiin mittasuhteisiin.

Entinen valmennettava Janika Salmela ollut apuna.

- Se on ollut iso apu. Miro Naukkarinen on tällä hetkellä kuukausipalkkalaisena. Olen pyytänyt muualtakin valmentajia vierailemaan ja treenaamaan. Miron kanssa meillä on sopimus että molemmat saadaan korjata toisen nuoren virheitä. Meillä on käynyt vieraita mm. Oulusta, Kuopiosta ja kainsainvälisistä nimistä mm. amerikkalainen Ryan Goen, joka valmentaa tällä hetkellä Tampereen Sisussa. Ylivieskassa asuva kansainvälinen tuomari Otto Lindqvist on tuonut kokemuksensa myös meidän käyttöön. Se antaa valmentajana paljon. Tytöt saa suoran palautteen. Meillä on tällä hetkellä parisataa harrastajaa perheliikunnasta aikuisiin. Ennen oli lisäksi seniori telienevoimistelu.

Oma sali toi helpotusta

Lukion remontti tuli 2012. - Piti hommata sali ja ruvettiin kunnan ja seuran kanssa töihin. Löydettiin hallli ja 2013 tammikuussa päästiin tänne. Välineet on ajan myötä lisääntyneet. Mikä hienointa, kaikki on hankittu talkoilla. Kisoja täällä ei voi pitää, ne pidetään Taanilan koululla. Voikkarilla ei ole katsojille tilaa, joten kisoja ei voi sen takia pitää. Tai oli täällä korona aikana online kisat, joita pystyi sovelluksen kautta seuraamaan livenä. Sekin oli hieno

ja erilainen kokemus. Nyt kun meillä on kamerat täällä, niin on joskus kokeiltu niinkin, että treenejäkin voi vanhemmat seurata kotisohvalta. Eikä vanhempien paikka muutenkaan ole salilla. Saadaan keskittyä valmentamiseen ja lapsi saa keskittyä rauhassa tekemiseen.

Meillä on yli 70 tuntia viikossa viikon jokaisena päivänä. Ninni on itse viitenä päivänä viikossa salilla. - Tästä nauttii, eikä ikinä ärsytä lähteä treenejä vetämään. Ylivieskan lukiolla on telinevoimistelu akatemia. Urheilulinja aloittaa yhdistelmätutkinnon, josta valmistaudutaan liikuntaneuvojaksi. Telinevoimistelu on arvostelulaji ja herkkä sellainen. - Antaa lapsen itse tehdä virheet ja valmentajien työ on puuttua niihin. Lopussa annetaan vielä palaute. Treenit alkaa alkuverryttelyllä ja loppuu venyttelyihin. - Tämä ei ole iso sali ja täällä on yhtäaikaa kolme ryhmää, joten täällä ei saa missään nimessä juosta. Ryhmän työmoraali on hyvä, vaikka treenit ovatkin kovia ja vaativia.

Tulisielu palkinto

Merinovillatuotteisiin erikoistunut Ullmax jakaa joka vuosi tulisielu palkinnon. Ullmax on useiden urheiluseurojen yhteistyökumppani. Ehdotuksia vapaaehtoisen yhdistystoiminnan palkinnon saajaksi tulee joka vuosi satoja ympäri maata. Ninni sai kyseisen palkinnon vuoden 2021 alussa. - Kyllä se hyvältä tuntui, mutta vaatii se hullun porukan ympärille. Tämä on tiimityötä, niin kuin jo aiemmin kerroin. Vaatimattomana ihmisenä Ninni ei omaa rooliaan turhaan korosta. Paikallisia jututtaessa kävi kuitenkin selväksi että yhden henkilön merkitys on ollut koko lajille valtaisa.

- Olen periksiantamaton niissä asioissa joita pitää viedä eteenpäin. Tuli palkitseminen kuitenkin yllätyksenä ja vielä bonuksena 1500 euroa tilille. Niini oli paikalla Keski Pohjanmaan liikuntagaalassakin, siellä palkittiin kun saatiin oma sali Ylivieskaan. Toivon että toiminta jatkuu tulevaisuudessakin vahvana. Aina löytyy niitä jotka haluaa viedä seuraa eteenpäin.

Miksi lapsi kannattaa sitten ohjata telinevoimistelun pariin?

- Tähän lajiin joutuu keskittymään paljon. Se tekee hyvää tekee mm. ADHD nuorille. Treenejä on järjestetty mm. jääkiekkoilijoille, uimareille, hiihtäjille. Yhteistyö toimii yli lajirajojojen, mikä on tärkeää. Pienen paikkakunnan etu on, että treenejä yhdessä on helppo järjestää. Telinevoimistelu tukee monipuolisuuteen ja keskittymiskyvyn parantamiseen.

Treenimäärät on noin 13 tuntia viikossa. Enempää ei voi olla, että pysyy paikat kunnossa kun telinevoimistelu on niin vaativa laji. Sekin on jo kova määrä. Huolto ja lihaskunto pitää tehdä niin hyvin ettei tule vaivoja. Yleisimpiä vaivoja ovat nilkkavammat.

Oikeanlaisen ravinnon merkityksestä puhutaan nykyään liikunnassa ja urheilussa paljon. Ennen kisoja ja kisojen jälkeen ei syödä karkkia. Muuten ruokailut ovat nuorten ja perheiden oma asia. Vähän niistä puhutaan täällä, mutta maalaisjärjellä mennään. Sitä oppia voisi tulla ulkopuoliselta taholta, joka tietää asioista vielä enemmän. Veli-Matti Talonen kävi pitämässä ravintoluennon Elokuussa. Siinä käytiin harjoitteluakin läpi ja sama luento pidettiin lukiollakin.

Voikkarin ovi painuu kiinni. Vähän jäin kyllä miettimään että olisiko pitänyt mennä rekille, pukille tai renkaille. No en mennyt, mutta sain tutustua uuteen lajiin. Olipa taas avartava kokemus ja lähdenkin kohti paikkaa, jossa Veikot on voimissaan.

TOP 3 Telinevoimistelijat Ylivieska:

1. Helmi Hietanen

2. Alisa Huumo

3. Hilda ja Halla Salmela

TOP 3 paikat Ylivieska:

1. Jokiranta

2. Raudaskylän riippusilta

3. Voikkari

Urheilubiisi: Ysäripoppia

- Permanto sarjoihin kuuluu omavalintainen musiikki. Meillä on perjantaisin Robin päivät ja silloin kuunnellaan vain kyseistä artistia. Pidän tanssijuttuja alkulämmittelyssä.

Ylivieska liikkuu:

Telinevoimistelu: Ylivieska Gymnastics järjestää kilpailutoimintaa ja seura on Kuulan alla. Ylivieskan Voimistelu ja liikunta YvoLi järjestää pääasiassa harrasteliikuntaa niin lapsille, nuorille, aikuisille kuin varttuneillekin.

Jalkapallo/Futsal: Vuonna 2017 perustettu jalkapallon erikoisseura FC Ylivieska pelaa miehissä kolmosta. Junioreita löytyy tytöistä ja pojista. Lisäksi on erityisryhmiä, sekaryhmiä ja harrasteryhmiä.

Futsal on ollut pitkään menestyslaji Ylivieskassa ja harvoja pääsarjajoukkueita. Kolme suomenmestaruuttakin löytyy. Silloin pelattiin vielä Sievi Futsalin alla. Nykyään joukkue on Vieska Futsal ja valmistautuminen tulevaan liigakauteen on jo kovassa vauhdissa. Juniorella on myös joukkueita eri ikäryhmissä.

Jääkiekko: Ylivieskan Jää-Karhut pelaa 2.Divisioonassa ja Popula 3.Divisioonassa. YJK:lla junioreita kiekkokoulusta aina U16 joukkueeseen asti.

Pesäpallo: Seuralla pitkät perinteet pesäpallossa. Miehet pelaa Suomensarjaa, naiset Ykköspesistä ja B tytöt Superpesiksessä. Lisäksi löytyy joukkueita pojissa ja tytöissä G,F,E ja D junioreissa.

Salibandy: Populan miehet pelaavat 2.Divisioonassa ja naiset 3.Divisioonassa. Seurasta löytyy lisäksi poika ja tyttö junioreita, Akatemia joukkue, kerhotoimintaa ja harrastelijoille oma vuoro.

Muut lajit: Ylivieskan Kuulassa hiihto on se perinteisin laji, josta on noussut kovia tekijöitä valtakunnan tasolle ja aina maajoukkueeseen asti. Kuulan vahvoja lajeja ovat myös yleisurheilu, ammunta, pyöräily ja suunnistus. Vieskan Voima järjestää painia, nyrkkjeilyä ja muita kamppailulajeja.

Tunnettuja Ylivieskassa päivänvalon nähneitä ovat pesäpalloilija Sami Haapakoski, keväällä jääkiekon maailmanmestaruus joukkueessa mukana ollut Mikael Seppälä ja jalkapallon sekä futsalin puolelta tuttu Ville Saxman. Suomen neljäs presidentti Kyösti Kallio on syntynyt Ylivieskassa. Muiden alojen taitajista näyttelijä Minttu Mustakallio, kansanedustaja Juha Pylväs ja muusikko Jukka Leppilampi ovat tehneet myös Ylivieskaa tutuksi.

Jaoston uusimmat