Kokoelma SM-viestit 2019 nettisivujen jutut ja kuvat

Juttu 1

SM-viestien kilpailuorganisaatiosta vesiesteellä ruokapuolen vastaava Suvi Nissilä, järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Kari Yli-Hallila, markkinointivastaava Väinö Haapakoski, pääsihteeri Tapani Haapakoski ja kilpailujen johtaja Juha Yrjänä.

Kun Kalevan kisat ovat onnellisesti takanapäin, kääntyvät yleisurheiluväen katseet kohti kesän toiseksi merkittävintä tapahtumaa, SM-viestejä.

Viestit kokoavat syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Ylivieskaan, Oulun Eteläisen alueen keskuskaupunkiin, peräti 1500 juoksijaa mukaan lukien maan kirkkaimmat tähdet.

- Kahden päivän aikana ratkaistaan Suomen mestaruudet 31 lajissa. Parhaassa, 14-vuotiaiden tyttöjen 4x100 metrillä, juostaan peräti kahdeksan alkuerää. Joukkueita on tulossa noin 500, järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Kari Yli-Hallila kertoo.

Juoksijoiden lisäksi Ylivieskassa radalla nähdään myös monia kenttälajien urheilijoita, joiden omissa lajeissa kilpailukausi on jo ohitse.

Maksavia katsojia Ylivieskaan odotetaan molempina päivinä noin tuhat. Lauantaipäivää värittää lisäksi 1200 alakoululaisen kannustusjoukko.

- Kouluilla on silloin lauantaityöpäivä, ja kaikki Ylivieskan alakoululaiset tulevat opettajien ja huoltajien kanssa katsomaan kilpailuja. Veikkaan, että heistä lähtee aika paljon ääntä, Kari Yli-Hallila myhäilee.

- Koululaisille voisi tehdä myös jonkinlaisen kannustushuutokilpailun, kilpailujen johtaja Juha Yrjänä suunnittelee.

Yleisöä palvellaan stadionalueella monipuolisesti erilaisilla myyntipisteillä. Urheilukentän takasuoralle tuodaan lisäkatsomoita ja sateen sattumiseen varaudutaan kymmenellä katetulla teltalla.

- Sinne saadaan muun muassa kahviota ja makkaranmyyntipistettä. Noin 500 ihmistä mahtuu kerrallaan katon alle, markkinointivastaava Väinö Haapakoski selvittää.

Yksi Suomen Urheiluliiton SM-viestien myöntämisperusteista on paikkakunnan olosuhteiden kehittäminen. Ylivieskassa tämä toteutuu täydellisesti, sillä 39 vuotta vanha kenttä remontoitiin perusteellisesti kilpailua varten. Nyt Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa päästään juoksemaan loistavissa olosuhteissa.

Ylivieskan kilpailut ovat viimeiset, joissa ”maalaisromantiikasta” päästään nauttimaan: SUL:n uuden linjauksen mukaan kisat järjestetään jatkossa stadionolosuhteissa suurilla paikkakunnilla.

- Tämä on viimeinen mahdollisuus nähdä SM-viestit Ylivieskan kaltaisella maaseutukentällä, Juha Yrjänä vinkkaa.

Ylivieskan Kuula ja Kaustisen Pohjan-Veikot aloittivat kilpailujen järjestämisen kolme vuotta sitten. Päävastuun kantaa isäntäkaupungin seura, Kaustiselta mukana on bussilastillinen toimitsijoita. Talkoolaisia tulee myös lähikunnista Nivalasta, Haapajärveltä ja Kalajoelta.

- Itse kilpailussa mukana on 250 toimitsijaa. Kentän sisäpuolella on noin 120-130 tehtäviinsä koulutettua henkilöä, Kari Yli-Hallila selvittää.

YLE televisioi kilpailut valtakunnan verkossa molempina päivinä.

SM-viestit juostaan Ylivieskassa 7.-8.9.2019. Ylivieskan Kuula, Kaustisen Pohjan-Veikot ja Ylivieskan kaupunki toivottavat kilpailijat, taustavoimat ja katsojat lämpimästi tervetulleiksi!

Eetu Kupulisoja

Juttu 2

SM-viestin järjestelytoimikunta piti maanantaina kokouksen, jossa päivitettiin viestijärjestelyjen tilannetta. Kokouksessa käytiin läpi muun muassa majoitukseen, ruokailuun, kisakansliaan, aitamainoksiin sekä liikenteeseen liittyviä asioita.

Maanantaihin mennessä kisamajoitukseen oli ilmoittautunut 88 urheilijaa. Majoittujat pääsevät Päivärinnan koululle perjantaina kello 17 ja majoitus on käytettävissä sunnuntaihin klo 14 saakka. Majoituksesta vastaa monen järjestetyn leirin kokemuksella Ylivieskan Kuulan pesäpallojaosto.

Ruokaa viesteihin varataan 2200 henkilölle, mutta mikäli menekki on lauantaina odotettua suurempaa, sunnuntaille ehditään saada täydennystä.

Parkkitilaa yleisölle on olemassa useammassa paikassa. Kisapaikalle tulee hyvät opasteet kaikista suunnista tuleville.

Myös viestin televisiolähetysajat ovat varmistuneet. Lauantaina viestit näkyvät Yle TV2:ssa kello 17.30-19.30 ja sunnuntaina 17.30-19.25. Yle Areena näyttää kisat suorana lauantaina kello 14.40-18.15 ja sunnuntaina 13.25-18.

SM-viestit juostaan Ylivieskassa 7.-8.9.2019. Ylivieskan Kuula, Kaustisen Pohjan-Veikot ja Ylivieskan kaupunki toivottavat kilpailijat, taustavoimat ja katsojat lämpimästi tervetulleiksi!

Eetu Kupulisoja

Juttu 3


Kuva: Vilma Vesaluoma ankkuroi Kuulan T15-joukkuetta Ylivieskan SM-viesteissä

Syyskuun SM-viestien toinen isäntäseura, Ylivieskan Kuula, marssittaa kotikisoihin rutkasti nuorta naisenergiaa. Tutulla kentällä viivalle asettuvat ainakin 15-vuotiaiden tyttöjen sekä naisten 4 x 100 metrin joukkueet.

Lauantaina 17. elokuuta Ylivieskassa juostuissa esikisoissa, aluemestaruusviesteissä, T15-sarjan tytöt tutulla nelikolla Terhi JunnoFanni JämsäSiiri AhoVilma Vesaluoma pysäyttivät kellot aikaan 53,15. SM-viesteihin he lähtevät ilman suuria sijoitustavoitteita.

- Tavoitteena on juosta kauden paras juoksu. Olisi kiva päästä finaaliin, mutta se vaatisi sen, että kaikki menisi nappiin, juoksijat ennakoivat.

Nykyisellä nelikolla he ovat juosseet toista vuotta ja voittaneet muun muassa piirinmestaruuden. Kotikentällä juostavat SM-viestit ovat luonnollisesti siintäneet ajatuksissa jo pidemmän aikaa.

- Onhan se ainutkertaista, kun pääsee täällä juoksemaan ison yleisön edessä.

Tytöt kuvailevat joukkuetta räväkäksi porukaksi, jossa kaikilla on omat vahvat mielipiteensä. Juoksujärjestys on kuitenkin muovautunut nykyisen kaltaiseksi jo pidemmän aikaa sitten, ja se kelpaa kaikille.

Viimeisten viikkon resepti kisoihin valmistautumiseen on selvä.

­- Treenataan ja kilpaillaan. Vaihtoja pitää treenata paljon. Aluemestaruuskilpailussa ne menivät miten menivät, Kuulan urheilijat analysoivat.

Oona Kiljalan polvi ratkaisee paljon

Erityisen tarkasti ylivieskalainen urheiluväli seuraa tällä hetkellä 16-vuotiaan Oona Kiljalan jalan tilannetta.

Se, pystyykö polvivaivoista kärsivä juoksija kilpailemaan SM-viesteissä, määrittää naisten pikaviestijoukkueen kokoonpanon sekä sen, saako Kuula joukkuetta N17-sarjan 4 x 300 metrille.

Aaluemestaruusviesteissä Kuulan naiset juoksivat nuorella joukkueella Vilma Vesaluoma – Ronja RuotanenHanna VuolteenahoEmmi Wilén ajan 53,34. Nelikosta Vesaluoma ei varmuudella ole mukana naisten SM-joukkueessa, kun hän juoksee samana päivänä oman ikäluokkansa kilpailussa.

- Aika oli etukäteen arvoitus, kun tällä porukalla ei oltu aiemmin juostu. Tavoitteena oli saada vaihdot onnistumaan, ja se meni ihan ok. Nyt lähdetään hiomaan niitä entistä paremmiksi, naiset totesivat kenraaliharjoituksen jälkeen.

Särkymävaraa Kuulan naisilla ei ole, joten sormet ovat ristissä sen varalle, että kaikki pysyvät terveinä.

Finaalipaikan tavoitteluun asti järjestävän seuran naisten vauhti etukäteen ajateltuna tuskin riittää, mutta ehjä juoksu ja oman ajan parantaminen ovat sopivia tavoitteita.

Kuinka isolla Ylivieskan SM-viestit on merkitty kalenteriin?

- Isolla! Ei tällaista tilaisuutta tule toista kertaa. Ellei tänne sitten rakenneta stadionia, Ronja Ruotanen vitsailee viitaten SUL:n uusiin mestaruuskilpailusääntöihin, jonka mukaan aikuisten SM-kisat järjestetään jatkossa stadionolosuhteissa suurilla paikkakunnilla.

Poikien ja miesten joukkueet vielä päättämättä

Poikien puolella on vielä auki, millaisen miehityksen Kuula saa viivalle. Suunnitelmissa on ollut ainakin pikaviestijoukkueet sekä 15-, 17-, että 19-vuotiaille.

Mikäli keskimmäisenä mainittu onnistuu, on samalla porukalla mahdollisuus osallistua myös 4 x 300 metrille.

- Joukkueita pyritään kasaamaan yhteistyössä Kuulan pesäpallojaoston kanssa. Olisi hyvä, jos kasaan saataisiin ainakin pikaviestijoukkueet. Sen jälkeen kysellään, olisiko halukkuutta myös pidemmälle matkalle, Kuulan yleisurheilujaoston puheenjohtaja Risto Vesaluoma selvittää.

Puheenjohtaja korostaa suojateilleen samanlaista valmistautumista kuin urheilijat itsekin: viestikapulan luovuttaminen ja vastaanottaminen tulee treenata kuntoon.

Jaoston veturi ei suurseurojen puristuksissa edellytä oman seuransa urheilijoilta mitalisijoituksia, mutta antaa kuitenkin pikaviestitytöille mahdollisuuksia finaalipaikkaan.

- Osallistuminen on kuitenkin tärkeintä, Risto Vesaluoma paketoi.

Eetu Kupulisoja

Juttu 4


Nivalan Urheiljoiden iskunyrkki SM-viesteihin: T15-sarjan 4 x 800 metrin joukkue Anni Niku (vas.), Emma Mäkinen, Iida Rautio ja Liinu Tiainen.

Ylivieskan naapurikaupunki Nivalan mainetta SM-viesteissä radan puolella puolustaa yksi joukkue, jonka näytöt omasta piiristä ovat vakuuttavat. 15-vuotiaiden tyttöjen 4 x 800 metrin joukkue voitti kesäkuussa piirinmestaruuden, joten nyt Anni Niku, Emma Mäkinen, Iida Rautio ja Liinu Tiainen lähtevät mittaamaan vauhtiaan koko maan kärkeä vastaan.

– SM-viestiin ei ole sijoitustavoitetta. Piirinmestaruuskisoista kun oma aika paranisi ja kaikki saisivat aikaan hyvän juoksun, nelikko linjaa.

Kuten piirinmestaruus todistaa, Keski-Pohjanmaalla heidän vauhtinsa riittää ketä tahansa vastaan. Muiden piirien joukkueisiin nivalalaiset eivät ole aikojaan vertailleet.

– Kokemusta lähdetään hakemaan, tytöt sanovat yhdestä suusta.

Nykyisessä koostumuksessa NU:n tytöt ovat juosseet neljän vuoden ajan. Kun he ensimmäistä kertaa voittivat piirinmestaruuden, heräsi ajatus, että Ylivieskan SM-viesteihin olisi kiva päästä osallistumaan. Kohta tuo unelma on totta.

- On se hieno kokemus, kun pääsee mukaan isompaan kisaan.

Viestin yhteydessä puhutaan monesti vaihtamisen hankaluudesta ja sen huolellisesta harjoittelusta, mutta 800 metrillä sen merkitys ei ole yhtä ratkaiseva kuin pikamatkoilla: ylimääräiset kymmenykset kapulan vaihdossa eivät vie menestymismahdollisuuksia.

Suuria kannustusjoukkoja tytöt eivät ole radan varteen värvänneet, mutta eittämättä moni nivalalainenkin yleisurheilun ystävä kisoihin lähtee. Nivalan Urheilijoiden väkeä on paljon myös kilpailun toimitsijajoukossa.

– Vanhemmat ja tutut varmasti tulevat katsomaan.

Eetu Kupulisoja

Juttu 5

Haastavaa mutta mielenkiintoista. Sellaista on SM-viestien johtaminen kilpailujen johtajan Juha Yrjänän mukaan.

- Varsinkin näin, kun tulee kahden järjestävän seuran ulkopuolelta. Se on haaste, kun ei tunne kaikkia henkilöitä, mutta meillä on löytynyt joka sektorille luottovetäjät, jotka ovat ottaneet vastuuta, Kalajoen Himangalla asuva Yrjänä sanoo.

Yrjänän vastuulla on erityisesti kisojen läpivienti kentän puolella. Hänen tiimiinsä kuuluu noin 150 henkilöä. Valmistelutöitä kisoja varten on tehty kaksi vuotta.

- Meillä on onnekas tilanne, kun nimiä on riittävästi ja ihmisiä saadaan oikeisiin tehtäviin. Ennen kilpailua vielä koulutetaan väkeä Ylivieskassa ja Kaustisella, viilataan aikataulua ja neuvotellaan muun muassa Ylen kanssa televisioinnin yksityiskohdista.

Himangan Urheilijoiden vahva mies toimii myös Keski-Pohjanmaan Yleisurheilun hallituksessa. Aiemmin hän oli myös KePyn puheenjohtaja.

Juha Yrjänä on tyytyväinen, mikäli oman piirin alueelle jää SM-viesteistä kaksi mitalia.

- Meillä on niin vähän viestijoukkueita. Alavieskan Virin poikien aitaviestijoukkue on suurin mitalitoivo. He ovat tosin vielä nuoria, pääsevät samaan sarjaan myös ensi vuonna, Yrjänä huomauttaa.

Koska Suomen Urheiluliiton mestaruuskilpailusäännöt muuttuvat, ei Keski-Pohjanmaalla tulla näkemään Kalevan kisoja tai SM-viestejä, ellei jollekin paikkakunnalle rakenneta mitat täyttävää stadionia. Piirin seuraava suuri ponnistus SM-viestien jälkeen on 14­-15-vuotiaiden SM-kisat, jotka käydään Kokkolassa vuonna 20221.

- Niiden valmistelu aloitetaan kaksi viikkoa SM-viestien jälkeen, eli kovin pitkään ei ehditä levätä, Yrjänä naurahtaa.

Juttua muokattu 2.9. Korjattu Alavieskan Virin joukkue esteviestistä aitaviestijoukkueeksi.

Eetu Kupulisoja

Juttu 6


Kuva: Kristian Hautakoski (vas.), Samuli Takkunen, Taneli Hietala, Eetu Jokela ja Toni Simonen pääsevät vielä ensi vuonnakin kisaamaan 17-vuotiaiden sarjassa. Tällä kertaa tavoitteena on mahdollisimman hyvä tulos, mutta menestyspaineita pojat eivät ole ottaneet.

Alavieskan Virin urheilijoille SM-viestit kisataan käytännössä kotikentällä. Sen verran tutuksi on Ylivieskan liikuntapuisto vuosien varrella tullut Kristian Hautakoskelle, Taneli Hietalalle, Eetu Jokelalle, Tomi Simoselle ja Samuli Takkuselle.

Virin porukka urakoi 17-vuotiaiden poikien sarjassa kolmella matkalla. Viikonlopun ohjelmassa ovat 4x100 metrin, 4x100 metrin aitajuoksun sekä 4x300 metrin kilpailut.

Viime vuonna Mikkelissä Virin nelikko Takkunen-Simonen-Hietala-Jokela kiri ohi suurten kaupunkien seurojen ja nappasi kultaa 15-vuotiaiden poikien 4 x 80 metrin viestissä. Tempaus sai huomiota myös suorassa tv-lähetyksessä, vaikkei voitto ihan puskista tullutkaan.

- Ei se sillä lailla yllättänyt, sillä ennen kilpailua meillä oli paras tilastoaika, pojat toteavat.

Jo viime vuoden voiton jälkeen Virin joukkue asetti tavoitteekseen Ylivieskan SM-viestit. Sarja tosin on vaihtunut 17-vuotiaisiin, ja vastassa on vuotta vanhempia kilpakumppaneita.

- Ei me oteta mitään menestyspaineita, eikä otettu viime vuonnakaan. Lähdetään vain hakemaan hyvää tulosta, Hietala toteaa koko porukan puolesta.

Yhteistreenejä pojat tekevät viikoittain, ja viestituntumaa on haettu Ylivieskan kentällä elokuussa järjestetyissä aluemestaruusviesteissä.

Tälle kesälle viisikon jäsenet ovat ehtineet jo saavuttaa henkilökohtaisia SM-mitaleita. Kuukausi takaperin Lahden kisoissa Hautakoski otti ensin pronssia 14-vuotiaiden 300 metrin aidoissa ajalla 41,64, joka oli lähes kaksi sekuntia aiempaa ennätystä parempi. Kultamitali irtosi 800 metrillä, jälleen omalla ennätysajalla 2.05,00.

- Minulla oli taktiikkana antaa muiden vetää ja mennä lopussa ohi, ja se onnistui, myös hiihdossa ja ampumahiihdossa kisannut Hautakoski toteaa.

Takkunen puolestaan toi pronssia 15-vuotiaiden poikien 300 metrin aidoista ajalla 39,92. Mitalisija ei ollut kaukana Jokelallakaan, joka ylsi Kankaanpäässä neljänneksi 16-vuotiaiden poikien pituushypyssä tuloksella 634.

Eetu Kupulisoja

Juttu 7


Suomen MM-kisaedustaja Nooralotta Neziri (numerolla 8) juoksee viikonloppuna Jyväskylän Kenttäurheilijoiden joukkueessa Ylivieskan SM-viesteissä. Kuva: Anssi Mäkinen

Ylivieskan SM-viesteissä yleisöllä on tilaisuus seurata paikan päällä Suomen yleisurheilun kärkiurheilijoiden vauhtia. Yhtä kovatasoista kilpailijakaartia ei Liikuntakeskuksen kentällä ole aiemmin nähty.

Ilmoittautuneiden joukkueiden listoilta löytyy tukku kotimaisen kärkituloksen haltijoita, Kalevan kisojen voittajia sekä useita Dohan MM-kilpailuihin jo valittuja urheilijoita.

Yksi tämän hetken valovoimaisimmista yleisurheilijoista, Dohaan valittu aitajuoksija Nooralotta Neziri on nimetty Jyväskylän Kenttäurheilijoiden naisten 4x100 metrin joukkueeseen. Samasta joukkueesta löytyy myös Suomen 100 metrin tilastokärki Hanna-Maari Latvala.

Estejuoksija Topi Raitanen on nimetty edustamaan Helsingin Kisa-veikkoja 4x1500 metrin ja 4x800 metrin matkoilla. Dohassa Raitanen edustaa Suomea 3000 metrin estejuoksussa.

Seitsenottelija Maria Huntington on mukana Tampereen Pyrinnön 4x100 metrin joukkueessa, joka puolustaa viimevuotista SM-kultaansa. Huntington ylitti seitsenottelun MM-kisarajan Kalevan kisoissa omalla ennätystuloksellaan.

Lappeenrannan Urheilumiesten Tiia Kuikka edustaa Dohassa Suomea 50 kilometrin kävelyssä. SM-viesteissä hänen matkanaan on naisten 3x3000 metrin viesti.

SM-viestijoukkueiden nimilistoilla on myös urheilijoita, jotka kamppailevat vielä pääsystä MM-kisajoukkueeseen.

Pika-aituri Elmo Lakka edustaa Jyväskylän Kenttäurheilijoita 4x100 metrin kultaa puolustavassa joukkueessa sekä 4x400 metrin viesteissä. Aidatulla ratakierroksella MM-rajaa jahtaava Oskari Mörö on nimetty Esbo If:n joukkueeseen 4x100 ja 4x400 metrille. Pituushypyn suomenmestari ja kauden tilastokärki Taika Koilahti on nimetty Turun Weikkojen 4x100 metrin joukkueeseen.

Pohjoisen joukkueista kovimmat nimet löytyvät Oulun Pyrinnön miesten 4x100 metrin joukkueesta, jossa juoksee muiden muassa kauden tilastoykkönen Samuel Purola.

Osallistujalistoilta löytyy myös Tshekkiä maajoukkuetasolla edustava maileri, Suomen 1500 metrin tilastoykkönen Kristiina Mäki, joka juoksee Lahden Ahkeran joukkueessa 4x800 metrin kisassa.

Viesteihin on ilmoittautunut 518 joukkuetta, joka yltää lähes samoihin lukemiin viime vuonna Mikkelissä järjestettyjen kisojen kanssa. Viikonlopun aikana Ylivieskan urheilukentällä nähdään kaikkiaan yli tuhat urheilijaa 82 eri seurasta.

Eetu Kupulisoja

Juttu 8


Kuva: Sami ja Mika Salonen juoksevat TU:n joukkueessa Ylivieskan SM-viesteissä.

Toholammin Urheilijoiden nuoret miehet lähtevät hakemaan kirkastusta viime vuoden viestin SM-mitaleihin. TU:n Mika Salonen, Lassi Korpijärvi ja Sami Salonen juoksivat vuosi sitten Mikkelissä P17-sarjan 4x800 metrin SM-pronssia. Pojat pääsevät kisaamaanvielä Ylivieskassa samassa sarjassa.

– Kyllä mitalia lähdetään tavoittelemaan ja kultamitali on aina tavoitteena, pojat sanovat itsevarmasti ennen viestiviikonloppua.

Viime syyskuussa Mikkelissä Turun Urheiluliitto otti kaksoisvoiton ja TU:n pojat jäivät hopeasta reilu kaksi sekuntia.

– Osasimme kyllä Mikkelissä odottaa, että voimme yltää mitaleille, mutta olihan se silti pieni yllätys.

Nopea menestys yllätti

Lassi Korpijärvi, 17, on ottanut tällä kaudella isoja askelia kohti ikäluokkansa huippua. Korpijärvi juoksi 17-vuotiaiden SM-kisoissa Kankaanpäässä hopeaa 3000 metrillä.

– Kotilan Marko teki ensimmäiset harjoitteluohjelmat minulle kaksi vuotta sitten eli ei tässä vielä mahdottoman kauan olla systemaattisesti treenattu. Ilman muuta se motivoi entisestään, kun kehitys on ollut näinkin hyvää, Korpijärvi sanoo.

Korpijärvi opiskelee Toholammin lukion toisella luokalla.

– Olen saanut hyvin vietyä eteenpäin niin opiskelua kuin urheilua. Ne ovat hyviä vastapainoja toisilleen. Jatko-opinnoissa tähtään todennäköisesti lukemaan kauppatieteitä, Korpijärvi paljastaa.

Korpijärvi valittiin myös nuorten Suomi-Ruotsi -maaotteluun Tukholmaan 3000 metrillä, jossa sijoittui neljänneksi.

– Olihan se hieno pukea Suomi-paita päälle ja se oli samalla ensimmäinen kerta, kun juoksen kilpaa ulkomailla. Tietenkin se hieman jännitti, mutta kun pääsi stadionille niin aika nopeasti sitä keskittyi vain omaan suoritukseen. En olisi kyllä kauden alussa vielä uskonut, että Suomea pääsen edustamaan näin pian.

Korpijärvi aikoo edetä urheilu-urallaan kausi kerrallaan ja päämatkakin on vielä auki.

– Nyt on juostu paljon 800 metriä ja kehitetty vauhtikestävyyttä. Vahvuuksiani on kestävyyspohja, joka on tullut monipuolisesta liikkumisesta pienestä pitäen.

Saloset panostavat jalkapalloon

Salosen kaksoset aloittivat Kuortaneen urheilulukion tänä syksynä. Mika ja Sami Salosella, 16, päälaji on jalkapallo. He pelaavat toista kautta Seinäjoen Jalkapallokerhon junioreissa.

– TU:lla ei ollut C-junioreissa toissa kaudella joukkuetta ja päätimme kysyä SJK:lta, olisiko mahdollista tulla sinne. Ensimmäisenä vuotena käytiin Toholammilta Seinäjoella, nyt käymme Kuortaneelta Seinäjoella. Menemme Seinäjoelle lähes joka koulupäivä bussilla treeneihin. Kyllähän siinä tulee välillä päivälle pituutta, mutta nyt panostetaan jalkapalloon, Saloset linjaavat.

– Treenaaminen SJK:ssa on ammattimaista ja se oli oikea ratkaisu lähteä sinne ja kehittyä jalkapalloilijana.

Koko viestikolmikko kehuu Toholammin Urheilijoiden urheiluhenkeä.

– Kyllä Toholammilta on saanut hyvät pohjat urheilemiseen ja liikkumiseen. Pieneksi seuraksi TU:lla on hyvää tekemistä. Juokseminen tulee ihan luonnostaan lajivalikoimaan, kun asuu Lampilla, nuoret miehet naurahtavat.

Kaikki pojat ovat esimerkiksi pelanneet sulkapalloa TU:ssa.

Kuin kotikisat

Ylivieskaan kolmikko lähtee kuin kotikisoihin.

– Varmasti on paljon tuttuja katsomossa. Huippujuttu, että kisat ovat näin lähellä. Toivottavasti keli on kohdallaan ja ei tule mitään takapakkia loukkaantumisten vuoksi.

– Joka mies on paremmassa kunnossa kuin viime vuonna. Pieni arvoitus toki aina on, kun ei tarkkaan tiedä muiden joukkueiden juoksijoita. Yllätyksiä voi aina tulla, TU:n juoksijat arvioivat.

Eetu Kupulisoja

Juttu 9

Kannuksen Uran kasvatti, nykyisin Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustava Anniina Kortetmaa saapuu hyvillä mielin Ylivieskan SM-viesteihin.

–?Ikäluokkien SM-kisat ovat alueella väistäneet sopivasti minua. Tämä on ensimmäinen KePY:n alueen SM-kisa minulle. Mukava tulla tutuille kulmille kisaamaan, Kortetmaa iloitsee.

Vielä viime kaudella Uraa edustaneella Kortetmaalle Ylivieskan viesti on hänen ensimmäinen SM-viestinsä.

– Olimme Raahen SM-viesteissä kyllä jo paikan päällä, mutta jostain syystä emme silloin kuitenkaan osallistuneet. Odotan innolla Ylivieskan kisoja, kun pääsee lähes kotikonnuille kisaamaan ja katsomosta löytyy varmasti paljon tuttuja.

Juuri kovaan pikaviestijoukkueeseen pääsy oli yksi tekijä viime syksyn seuravaihdossa. Tälle kesälle Kortetmaa onkin juossut viestejä paljon ja tulostakin on syntynyt. Juoksuja on tullut niin seura- kuin maajoukkuepaidassa.

–?Zürichin Timanttiliigaan pääsy Suomen paidassa oli kyllä mahtava kokemus. Tietenkin myös Ruotsi-ottelut sytyttävät aina.

Suomi juoksi Timanttiliigassa kokoonpanolla Johanna Kylmänen, Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa ja Hanna-Maari Latvala ja kellotti ajan 44,61. Myös Latvalalla on vahvat juuret Keski-Pohjanmaalle, sillä hän on Kokkolan Veikkojen kasvatti.

Tavoitteena SE-aika

Ylivieskaan Jyväskylän Kenttäurheilijat tulee kovalla nelikolla: Nooralotta Neziri, Aino Pulkkinen, Anniina Kortetmaa, Hanna-Maari Latvala. Pikaviestin lisäksi Kortetmaa osallistuu myös 4x400 metrin viestiin. Jyväskyläläisseuralla on hallussa kauden paras aika molemmilla matkoilla (45,18 ja 3.44.90).

Seurajoukkueiden SE 4x100 metrillä on Jyväskylän Kenttäurheilijoiden 44,64 joukkueelle Ida Aidanpää, Hanna-Maari Latvala, Minna Laukka ja Emmi Mäkinen.

–?Tavoite on saada Suomen ennätys rikki jossain vaiheessa. Mikäs sen makeampaa kuin rikkoa se Ylivieskassa, Kortetmaa sanoo.

Kortetmaan mukaan hänen kolmas osuus pikaviestissä on hänen ideaalipaikkansa.

–?Kaarrejuoksu on minun yksi vahvuus. Juoksu pysyy siinä hyvin kasassa ja tykkään myös juosta sitä osuutta, Kortetmaa sanoo.

Reisivammat eivät ole nyt vaivanneet

Kortetmaan uusi valmentaja on Petteri Jouste. Aikaisempina vuosina vaivanneet reisihuolet ovat olleet tänä kesänä poissa.

–?Olen pystynyt kisaamaan paljon ja eikä ole ollut suurempia terveyshuolia. Juoksutekniikkaa on tarkasti syynätty ja pyritty, että se kuormittaisi mahdollisimman vähän takareisiä.

100 metrillä Kortetmaa on juossut tällä kaudella oman ennätyksensä 11,59. 200 metrillä kauden paras on tähän asti ollut 23,83.

–?Satasella olisin odottanut hivenen parempaa aikaa ja kakkosella on vielä paljon potentiaalia, jota en ole saanut vielä irti, Kortetmaa tuumii.

Naisten 4x100 metrin Suomen ennätys 43,37 vuodelta 1993. Joukkueessa juoksivat tuolloin Anu Pirttimaa, Sisko Hanhijoki, Sanna Hernesniemi ja Marja Salmela. Se on kova aika, mutta ennätykset on tehty rikottaviksi.

Eetu Kupulisoja

Juttu 10


Jyväskylän Kenttäurheilijoiden ankkuri Nooralotta Neziri oli yksi SM-viestien avauspäivän valovoimaisimmista tähdistä. Kuva Iida Lesell

Yksi joukkue varasti show’n Ylivieskan SM-viestien ensimmäisenä

kisapäivänä. Alkuerässä Suomen ennätyksen uusiksi pistänyt Jyväskylän

Kenttäurheilijoiden naisten pikaviestijoukkue oli finaalin jälkeen

haluttu niin median kuin fanienkin taholta.

Aino Pulkkinen, Hanna-Maari Latvala, Anniina Kortetmaa ja Nooralotta Neziri pysäyttivät alkuerässä kellot aikaan 44,53. Finaalissa haettiin riskillä vielä kovempaa aikaa, mutta vaihdot eivät osuneet nappiin. Suomen mestaruus oli silti selviö ajalla 44,67.

Suomen ennätystä korjailtiin myös 15-vuotiaiden poikien 4 x 80 metrin aitajuoksussa. Lappeenrannan Urheilu-Miesten nelikko Rasmus Vehmaa, Kasperi Vehmaa, Martti Hyvärinen ja Konsta Rutonen juoksi ajan 43,65. Se alittaa aiemman ennätyksen liki sekunnilla.

Miesten pikaviestissä nopein oli Esbo IF nelikolla Arttu Paananen, Tuukka Huuskola, Jonathan Brace ja Roope Saarinen. Sibbo-Vargarna ja Jyväskylän Kenttäurheilijat antoivat loppuun asti kovan vastuksen. Oulun Pyrintö jäi dramaattisesti jo alkueriin Samuel ja Eeli Purolan vaihdon mentyä pitkäksi.

Kalevan Maljassa tiukimmin ennen päätösviikonloppua kiinni ollut Jyväskylän Kenttäurheilijat oli kaikkinensa avauspäivän selkeä ykkösseura. Naisten pikaviestin lisäksi jyväskyläläiset juhlivat voittoa myös M19 4 x 100 metrillä, M17 4 x 100 metrillä, naisten 4 x 800 metrillä sekä N14 4 x 100 metrillä.

Järjestävän piirin seuroista mitalin makuun ylsi Toholammin Urheilijat M17 3 x 800 metrillä. Mika Salonen, Lassi Korpijärvi ja Sami Salonen joutuivat jo maistamaan neljännen sijan karvasta kalkkia, kunnes Helsingin Kisa-Veikkojen hylkäys nosti toholampiset mitalikantaan.

Hallitseva 15-vuotiaiden Suomen mestari Alavieskan Viri jäi mitaleitta 17-vuotiaiden pikaviestissä. Alkuerissä alavieskalaiset pitivät porukan neljänneksi kovinta vauhtia ja finaalissa joukkue oli mitalivauhdissa, mutta epäonnistunut vaihto tiputti joukkueen kärkivauhdista ja johti lopulta hylkäykseen.

Myös järjestävän seuran Ylivieskan Kuulan ykkösnyrkin, N15 4 x 100 metrin joukkue, epäonnistui vaihdossa ja tuli hylätyksi. Kuulan muista joukkueista N17 3 x 800 metrin kolmikko jätettiin viimeiseksi ja M17 4 x 100 metrin joukkue sijalle 17. Naisten pikaviestijoukkue jäi alkueriin.

Toisen järjestävän seuran Kaustisen Pohjan-Veikkojen nuori joukkue joutui sekin tunnustamaan kokeneemmat kilpakumppaninsa paremmikseen.

Tunnelma Ylivieskan urheilukentällä oli koko päivän erinomainen. Aamupäivällä paikalla oli maksavien katsojien lisäksi yli tuhat koululaista opettajineen ja huoltajineen, joten vilinää, vilskettä ja kovaa kannustusta riitti ympäri kentän.

Kenttäalue hiljentyi lauantai-iltana väliyön viettoon. Yövartioinnista vastaavat Sievin pelastuskoirat ohjaajineen.

Kisat jatkuvat sunnuntaina aamunavauksella kello 9.50. Radan puolella tapahtuu ensimmäisen kerran klo 10.30. Finaalit juostaan kello 13.30 alkaen. Tervetuloa mukaan kisahuumaan!

Katso lisää kuvia ja tunnelmia SM-viestien sosiaalisen median kanavista!

Facebook: https://www.facebook.com/SMviestit2019/

Instagram: https://www.instagram.com/smviestit2019/

Katso Ylen televisiolähetys SM-viestien ensimmäisestä päivästä!

TV2:n kahden tunnin kooste: https://areena.yle.fi/1-50242071

Yle Areenan neljän tunnin suora lähetys: https://areena.yle.fi/1-50248678

Eetu Kupulisoja

Juttu 11


Jyväskylän Kenttäurheilijoiden ankkuri Aino Pulkkinen (vas.) toi joukkueensa voittoon niukasti ennen HIFK:n Viivi Lehikoista naisten 4 x 400 metrillä. Kuva: Iida Lesell

Ylivieskan SM-viestien päätöspäivä sujui yhtä onnistuneissa merkeissä kuin ensimmäinenkin. Uusittu urheilukenttä oli heti ensimmäisenä kesänään nopeassa kunnossa, sillä myös sunnuntaina nähtiin uusi Suomen ennätys.

Asialla oli sama seura kuin lauantain toisessa SE-parannuksessa: Lappeenrannan Urheilu-Miehet. Sarjana oli tällä kertaa N17 4 x 100 metrin aidat. Essi Vehmaa, Sani Rantalainen, Noora Tiainen ja Tanja Kokkonen juoksivat ajan 57,33, joka alittaa aiemman SE:n liki neljällä kymmenyksellä.

Päivän iloisimmat ilmeet nähtiin lauantain tapaan Jyväskylän Kenttäurheilijoiden leiristä. SM-viestien päätteeksi radalla nähtiin kunniakierroksella koko sinipunavalkoisten armeija Kalevan Maljan kanssa. Kahdeksan kilpailun yhteenlaskettujen pisteiden perusteella jaettava kiertopalkinto matkasi Jyväskylään viidettä kertaa.

Kuin varmemmaksi vakuudeksi JKU vei päivän päätteeksi nimiinsä naisten 4 x 400 metrin kilpailun, vaikka Helsingfors IFK haastoi maaliviivalle saakka. Miesten yleisen sarjan mestaruuden vei IF Sibbo-Vargarna ennen B-erän voittajaa Naantalin Löylyä.

Kävelyviesteissä yksinvaltias oli Espoon Tapiot, joka vei nimiinsä niin miesten kuin naistenkin voitot. Miesten puolella kovimman osuusajan kellotti Urjalan Urheilijoidenmaajoukkuekävelijä Aleksi Ojala, mutta joukkueena Tapio oli parempi. Suomen ennätys jäi 20 sekunnin päähän.

Kotiyleisön suosikki sunnuntain osalta, Alavieskan Viri, joutui pettymään molemmilla matkoillaan. 4 x 100 metrin aidoissa Alavieska jäi niukasti neljänneksi ajalla 55,16. Matkaa pronssiin jäi ainoastaan 0,14 sekuntia.

4 x 300 metrin sileällä hyvää vauhtia pitänyt Viri hylättiin vaihtorikon vuoksi jo alkuerissä. Joukkueen aika olisi riittänyt finaalipaikkaan.

SM-viesteihin lipun lunasti yhteensä noin 2450 katsojaa. Kun päälle lisätään urheilijat taustajoukkoineen sekä lauantaita värittäneet koululaiset, saadaan viikonlopun kokonaiskävijämääräksi noin 6000.

Viestien järjestelyt sujuivat poikkeuksellisen hyvin. ”Kritiikkiä” esitti ainoastaan tulevan vuoden SM-viestijärjestäjä, kotkalainen Karhulan Katajaiset.

- Meihin oltiin tyytyväisiä, kun saimme pidettyä porot ja jääkarhut poissa kentältä. Kiitosta tuli muun muassa jämäkkyydestä. Meidän onni oli se, että isot seurat epäilivät: vähempikin onnistuminen olisi riittänyt hyvään palautteeseen. Karhulalaiset olivat vähän näreissään, kun rima nostettiin näin korkealle. Lohdutin heitä, että he voivat limbota alta ihan reilusti, kilpailujen johtaja Juha Yrjänä nauroi viestien päätteeksi.

Moitteita ei ollut kantautunut myöskään järjestelytoimikunnan puheenjohtajan Kari Yli-Hallilan korviin. Hän kiitti auliisti koko kisaorganisaatiota, niin kentän sisäpuolella kuin oheistoimintojen parissakin.

- Tämä oli meiltä supersuoritus: ylitti sen riman aika korkealta, mitä oltiin laitettu. Koko toimitsijakaarti osasi hommansa. Televisio näyttää vain urheilukentän, ja kiitos jää paljolti sille porukalle, jotka kisaa toimittavat, mutta kisat eivät toimi ilman ulkopuolisia toimintoja. Koko henkilöstölle suuret kiitokset, teimme hyvät kisat, Yli-Hallila myhäili.


Ylivieskan SM-viestien järjestelyorganisaatio kiittää kaikkia kilpailuihin osallistuneita!


Katso lisää kuvia ja tunnelmia SM-viestien sosiaalisen median kanavista!

Facebook: https://www.facebook.com/SMviestit2019/

Instagram: https://www.instagram.com/smviestit2019/


Katso Ylen televisiolähetys SM-viestien toisesta päivästä!

TV2:n kahden tunnin kooste: https://areena.yle.fi/1-50242072

Yle Areenan viiden tunnin suora lähetys: https://areena.yle.fi/1-50248698

Eetu Kupulisoja

SM-viestit 2019 lehti

Ylivieskan Kuula Ry

Kauppakuja 5

84100 YLIVIESKA

sanna.jokela@ylivieskankuula.fi

0442354684

Y-tunnus: 0190563-7