Väliraportti
Julkaistu: 23.12.2018 00.00

Väliraportti

Joulukalentereista on jo lähes kaikki luukut aukaistu ja on aika raportoida hieman joukkueemme syksystä. Tuleva kausi käynnistettiin joukkueemme osalta 29.9. tasan seitsemän viikkoa Ulvilassa onnellisen päätöksen saaneen kauden jälkeen. Näiden viikkojen aikana sopimuksia oli saatu kasaan joukkueellinen. Viime syksynä aloitettua nuorten pelaajien sisäänajoa tullaan jatkamaan tulevallakin kaudella. Pelillinen selkänoja on puolestaan valettu kokeneiden Jani Moilasen ja Tuomo Raution jatkaessa uraansa kasvattajaseuransa paidassa. Omista kasvateista myös Joel Salmela sekä paluun toiseksi korkeimmalle sarjaportaalle tekevä Juho Haapakoski ovat mukana joukkueessa.

Joukkueen taustat ovat vahvistuneet merkittävästi sen jälkeen, kun itse aloitin pelinjohtajana Kuulassa syksyllä 2016. Ilman taustalla tehtävää näkymätöntä työtä pelaaminen 1-pesiksessä ei olisi mahdollista. Onkin ensiarvoisen tärkeää, että ns. ”toppatakkiosasto” on tehnyt pyyteetöntä työtään joukkueemme eteen viime syksystä lähtien. Tämä on näkynyt arjessamme siten, että urheilijoiden toimintaedellytykset ovat menneet huimasti eteenpäin. Laadukkaan arjen rakentaminen on amatööriurheilijoille haastavaa. Seuran tehtävänä on luoda urheilijoille olosuhteet, joissa on mahdollista toimia mahdollisimman ammattimaisesti ja urheilla omien tavoitteidensa mukaisella tasolla. Kuulassa ollaan tässä onnistuttu ja olemme saavuttaneet urheilullisen uskottavuuden, jonka johdosta pelaajat ovat nähneet seuramme otollisena paikkana pesäpalloilijana kehittymiselle. Olemme saaneet omien kasvattien lisäksi joukkueeseemme viime kaudella Lipon a-pojissa SM-hopeaa saavuttaneet Santtu Luhtavaaran, Jaakko Kemppaisen ja Eetu Sunin sekä Kempeleen Kirissä sarjanousua juhlineen Ville Majavan.

Aloitimme harjoittelun räätälöidysti siten, että kokeneemmat pelaajat rakensivat peruskuntoaan omatoimisesti kuuden viikon ajan. Samaan aikaan nuoriso-osasto harjoitteli valvotusti heti alusta saakka. Heidän arkensa eteni fysiikkavalmentaja Matti Ylikauman rakentamilla ohjelmilla. Harjoitusten vetämisestä vastasivat akatemiavalmentajat Jani Moilanen ja Jyri Suhonen sekä lajiharjoitusten osalta kakkospelinjohtajana jatkava Ari Saastamoinen. Kehitystä onkin tapahtunut ja poikien suoritustaso on, ajankohta huomioiden, erittäin korkea.

Syksyn aikana leiriviikonloppuja on kertynyt kuusi. Viimeiset kolme ovat pitäneet sisällään lajiharjoittelua. Pelaajien tekeminen on ollut valmennuksen silmin nautittavaa seurattavaa. Olemme halunneet joukkueeseemme motivoituneita ja tavoitteelliseen harjoitteluun sitoutuneita urheilijoita. Nähdyn perusteella olemme siinä myös onnistuneet. Pelaajien tekemistä ohjaa heidän sisäinen palonsa tehdä töitä sekä henkilökohtaisten että joukkueen yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Harjoituksissa pelaajat ovat valmiita menemään omille äärirajoilleen ja samalla puskevat myös toisiaan eteenpäin. Laadukkaan harjoittelun on myös jatkuttava, jotta pystymme kehittymään niin yksilö- kuin joukkuetasolla. Rinkimme on kapea, joten myös huoltavan harjoittelun merkitys on suuri. Kaikki mitä loukkaantumisten ehkäisemiseksi on tehtävissä, on tehtävä.

Viime kausi on pyritty analysoimaan tarkasti, jottemme tekisi samoja virheitä uudelleen. Näiden pohdintojen pohjalta nousi tiettyjä teemoja, jotka ohjaavat talven harjoittelua. Ulkopelissä laskimme aivan liikaa läpilyöntejä. Ei olekaan ollut tarpeen perustella pelaajille lukuisia räpylätoistoja sisältäneitä ja välillä henkistä jaksamistakin mittaavia ulkopeliharjoituksia. Niillä haetaan voittavan ulkopelin vaatimaa suoritustasoa. Sisäpeliä kehitämme taitoharjoittelun kautta. Arin vetämät harjoitteet näyttävät tuoneen tulosta jo tässä vaiheessa. Ensi kesänä pallo tulisi kyetä toimittamaan ruutuun. Tärkeä teema on myös joukkueen henkinen taisteluilme. Haluamme tulevana kesänä olla joukkue, jonka peleissä tunne välittyy katsomoihin saakka. Olemme tämän velkaa meitä kannustamaan saapuvalle kotiyleisöllemme. Työstämme asiaa harjoituksissamme koko ajan.

Matkamme on vasta alussa, mutta minulla on vahva tunne, että olemme oikealla tiellä. Olemme saaneet joukkueeseemme ne pelaajat, ketkä olemme halunneet. Olemme myös onnistuneet valitsemaan joukkueeseemme sopivia persoonia. Tämä on asia, joka näyttelee joukkueurheilussa varsin merkittävää roolia. Käytettävissä onkin varsin mielenkiintoisia palasia. Se, millainen palapeli niistä on rakennettavissa, alkaa hahmottua 3.2, kun kohtaamme Puijon. Hallissa pelaamme myös Lippoa (17.2) sekä Ankkureita (3.3) vastaan. Kaikki pelit pelataan Alajärven ylipainehallissa. Loppuen lopuksi päivittäisen tekemisen laatu ratkaisee sen, mitä voimme saavuttaa.

Hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta!

Erno Hautamäki

Pelinjohtaja

Seuran uusimmat

Ylivieskan Kuula Ry

Kauppakuja 5

84100 YLIVIESKA

sanna.jokela@ylivieskankuula.fi

0442354684

Y-tunnus: 0190563-7